11 Nisan 2021

Şehirlerimizi Tanıyalım: İzmir

Türkiye Cumhuriyeti’nin 3. büyük kenti olan İzmir , 8000 yıl öncesine dayanan bir tarihe sahiptir. Dünyanın 7. büyük harikası olan Artemis Tapınağı İzmir’dedir. Ayrıca İzmir, Anadolu’nun Ege Denizi’ne açılan en önemli kapısıdır.

Efes Antik Kenti -Selçuk, Bergama Antik Kenti -Bergama, Erythrai Antik Kenti – Çeşme,Teos Antik Kenti -Seferihisar ,Kolophon Antik Kenti -Menderes, Dios Hieron – Ödemiş, Lebedos Antik Kenti- Seferihisar İzmir’de gezip görülecek tarihi yerlerdir.

Eski İzmir (Smyrna) kenti, körfezin kuzeydoğusunda yer alan ve yüz ölçümü yaklaşık yüz dönüm olan bir yarım adacık üzerine kurulmuştur. Sonraki yüzyıllar boyunca Meles Çayı’nın ve bugünkü Yamanlar Dağı’ndan gelen selleri getirdikleri mil ile bugünkü Bornova ovası oluşmuş ve yarım adacık , bir tepe haline dönüşmüştür. İzmir’deki ilk yerleşim yeri olarak Tepekule Höyüğü olarak belirlenmiştir.

İzmir, 1984 yılında çıkarılan 2972 sayılı kanun ve 195 sayılı kanun hükmünde kararname sonucu İstanbul ve Ankara ile birlikte büyükşehir unvanı kazandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder